23 August este o data in calendar, care poate fi asociata multor evenimente. Pentru ca imi plac romanii contestati, astazi il sarbatorim pe Andrei Plesu (vezi si aici), care spune asa:
‘’ Imi place adesea sa spun ca sunt produsul unor puscariasi: Alecu Paleologu, Nicu Steinhardt, Sergiu Al-George, Noica, toti iesiti din puscarie cand aveam mai mare nevoie de ei…”
- Suntem in tara din care Caragiale a fugit exasperat, tara in care Eminescu si-a pierdut mintile, tara care a refuzat iresponsabil, oferta lui Brancusi la batranete: aceea de a-si lasa intreaga opera compatriotilor sai. Tara care si-a omorat elitele in puscarie, tara in care n-au mai vrut sa se intoarca Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Tara din care pleaca mereu tinerii exceptionali, si nu doar sa se capatuiasca, tara care furnizeaza Europei milioane de muncitori cu ziua, prost utilizati si prost platiti la ei acasa. Nu pot decat sa sper ca, sub aceasta pojghita de mizerie, exista si o alta tara, tara unor oameni cuviinciosi si cinstiti, tara celor ce stiu sa se respecte intre ei si sa nu se lase manipulati de cateva trupe barbare de oameni stricati si stricatori de suflete.
- Daca am fi inteles vreodata cu adevarat natura, n-am fi avut nevoie sa inventam gradinile.
- Ca si moartea, imbecilitatea e democratica: nu distinge intre saraci si bogati, intre prostime si aristocratie, intre est-europeni, vest-europeni si americani. Cu alte cuvinte, intalnesti imbecili peste tot si la toate nivelurile. Imbecilitatea are imaginatie: ea valorifica in chip diferentiat resursele de intunecime ale fiecarui individ si ale fiecarei natii, asa incat rezultatul sa fie sau sa para multicolor.
- Un om cu adevarat fericit e foarte sensibil la nefericirea altora.
- Un om cultivat nu e neaparat un om care stie foarte multe lucruri, dar e un om care cand nu stie ceva, stie unde sa caute, stie la ce usa sa bata, stie care-i campul unei intrebari, care-i orizontul, care-i „harta” ei intelectuala.
- In general, hotul stie ca e hot iar incompetentul stie, pana la un punct, ca e incompetent. Cand incepe sa creada ca e competent, trece in categoria smintitilor sau a prostilor. Prostul insa, spre deosebire de insul corupt sau de cel incompetent, nu stie ca e prost.
- Cantitatea de imbecili din lume e mai mare decat va inchipuiti, iar procentul lor intr-o comunitate este constant
- Un om care nu pricepe e un om manipulabil. Prostul ii prosteste si pe altii. A nu fi prost inseamna sa ai prezenta de spirit. Prostul are o absenta de spirit si prin asta, el este un risc pentru comunitatea in care traieste. E foarte grav cand prostia ajunge sa fie indusa, sa fie strecurata in masa.
- Suntem intr-o pandemie a prostiei. Traim acum o pandemie care s-ar putea diagnostica drept o prabusire planetara a IQ-ului, pe scurt, o pandemie de prostie.
- Desi innascuta, prostia nu e o tara pe viata, ci doar locul in care luam startul in existenta. Asadar, ne nastem toti prosti, dar depinde pana la urma de noi sa nu ramanem asa.
Si pentru ca veni vorba de oameni contestati de istorie (marea placere a multora de a pune etichete) iata cateva ganduri ale unuia din marii generali ai armatei romane – Nicolae Tataranu:
“Cand viata m-a invatat singura s-o cunosc, simtamintele si gandurile s-au cristalizat si in drumul catre maturitate am inteles multe, peste care in tinerete treceam usor. Mai intai am inteles ca solutia impacarii cu lumea si cu tine insuti este sa-ti faci datoria acolo unde soarta te aseaza. Apoi nu trebuie sa astepti rasplata, nu e nevoie sa-ti trambitezi faptele, caci ele daca au fost in adevar vrednice de luat in seama, vor vorbi singure.