Flowers in Chania

RELATIONAL vs. Reactional

photo of people holding hands
Photo by fauxels on Pexels.com

Cand am inceput seria intalnirilor cu Jacque Salome in cadrul cursurilor privind relatii interumane relationale, ascultare, comunicare, simbolizare si vizualizare…intr-un cuvant ESPERE, cu multa blandete ne-a prevenit despre eventualele “costuri” pe care le-am putea avea din partea celor din jurul nostru si anume marginalizarea.

La aceea vreme nu puteam vizualiza intocmai si nici simboliza marea prapastie ce se afla intre lumea reactionala si cea relationala. Cu pasi mici, am inceput sa recadram impreuna cunostinte si informatii, dar sub lumina altor percepte, persoane si situatii ce ne inconjurau. O data pornit pe acest drum (rareori cu variante de intoarcere), nu doar ca am inteles foarte multe din cauzele conflictelor dar poate mai trist, lipsa de interes a multora pentru introspectie, analiza si de ce nu, o cat de mica acceptare a noului si schimbarii. De multe ori am simtit ca e mai usor sa respir pe Marte fara echipament, decat sa pot intelege refuzul multora de a iesi din ignoranta.

Asistam la o depreciere galopanta a relatiilor interumane, la metode chiar de stopare a socializarii directe. Unde faceau aripi multe proiecte, daca nu in jurul unei mese sau a unui gratar?

Acum da, socializam cu livratori (de multe ori veniti de peste munti si ape) facand proiecte…. cum sa facem dus in trei sau cum sa mai punem pe tava o figura bisericeasca certata cu bunele moravuri. Sunt convins ca odata cu planurile guvernelor de distrugere (nu a propriilor dosare si urme) se intareste si rezistenta din “catacombe”. Foamea de Adevar nu va intarzia sa apara vizibil si chiar o parte a mediei va alege sa nu mai fie in slujba neo-idealurilor si se va transforma intr-o reduta relationala. Ar fi util sa apara mai multe emisiuni in care personalitati marcante ale intelectualitatii sa prezinte intr-o alta lumina, valorile de baza a unei societati echilibrate.

Important este sa nu inghitim galuste fierbinti livrate la orice pas de figuri din spectrul intunecat. Televizoarele inca nu pot transmite mirosul fetid sau gustul gudronat al stirilor, asa ca orice plating chibzuit isi va gasi adepti. Asa zisa, preconizata, preparata criza energetica, ne va readuce nostalgia anilor cand cele doua ore de transmisie erau o insiruire de minciuni si cantece patriotice.

Lumina si iubirea vor invinge iar cei ce pun astazi seminte si stiu cum si unde sa le planteze, vor aduna recolta de maine. Chiar si suflete aparent pierdute pot fi salvate, totul este sa putem concepe retete cu care ne propunem sa hranim sufletele celor din jur, relational si niciodata reactional.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: