Flowers in Chania

Salata din gulii

Duminica seara este un adevarat rasfat sa te plimbi printre rafturile cu legume, fructe si verdeturi, cu super oferte. Fiecare te imbie, aproape sarindu-ti in cos sau generandu-ti idei inedite pentru preparare.

Am fost trezit din reverie de o simpatica doamna care intreba ce se poate face din gulii. Pretul era de 4 ori mai mic decat in piata Obor. Aceasta minunata leguma, sora cu celebra boaba de mustar, (familia crucifere), rezista la intuneric o perioada foarte lunga, asa incat va invit s-o luati acasa oricand o gasiti la oferta. I-am raspuns doamnei ca aproape orice poti face din gulie, de la antreuri inedite pana la deserturi savuroase, fie cruda sau gatita in diverse moduri. Mi-a zambit si a spus : Eh!…..

Aceasta intalnire m-a facut sa fac un pas lateral, gandindu-ma sa impartasesc cu voi, cate o clipa de creativitate in bucatarie.

Extrem de rar dau cautare in internet pentru a gasi o reteta. De obicei pun pe masa de lucru ingredientele disponibile, ma asez, le privesc cu apreciere, ma gandesc la toti cei ce au facut posibila existenta lor si au ajutat ca ele sa ajunga acolo, si incep sa comunic cu acestea.

Este incredibil cata energie poate trimite fiecare in parte. Stiati ca orice fruct sau leguma are un camp propriu de energie care dureaza mult timp dupa ce au fost recoltate?

Deja ideea se contureaza asa ca le multumesc, multumesc Creatorului pentru acest nou dar si ma apuc de prepararea salatei.

Am la dispozitie: gulii si fruzele lor, morcov, ceapa verde si tot felul de verdeturi din mica gradina suspendata de langa casa ( recoltate ideal la prima ora a diminetii): marar, patrunjel, leustean, salvie, fenicul, roinita, menta, macris, stevie, mangold si frunze tinere de goji. Stiu ca nu se amesteca oricum verdeturile pentru ca, da, aroma lor se potenteaza sau se estompeaza. Dar acest articol este despre vitamine si antioxidanti, necesare in timpul postului si nu despre fine dining.

Rad 2 gulii curatate pe razatoarea mare si dau sare pentru a-si lasa din apa. Tai foarte fin morcovul si verdeturile. Fac o marinada umeda pe baza de citrice, sos oyster (varianta vegana din shiitacke), sos hoisin, sos din prune galbene, mirin (optional avand baza vinul de orez), mustar, 1-2 catei de usturoi, ghimbir, sare, piper Sichuan, scortisoara. O maslina, tinuta la macerat cu chili si alte ingrediente (pret de cel putin 2-3 saptamani) va asigura o nota picanta in plus.

Imprietenesc verdeturile si morcovul cu minunatul sos, le las 2-3 ore impreuna, apoi inglobez gulia stoarsa bine.

Cateva felii de paine bine rumenite vor asigura o textura crocanta.

Pentru ca sunt in plina explozie florala voi da o tusa finala cu petale de galbenele si o ramurica de fenicul.

Cunoscutii imi reproseaza zambind, ca nu dau retete si deci cantitati. Lucrand cu sufletul, acesta ma insoteste in demersul creativ, inspirandu-ma cat sa pun din fiecare ingredient. Imi amintesc ca la inceput mai scapam cate ceva mai mult piper sau chili dar cu timpul, lucrurile au intrat in normal.

Nefiind o reteta exacta, va invit sa exersati si astfel creativitatea va va ajuta sa obtineti rezultate incredibile. La fel de buna va iesi salata si daca nu aveti la indemana chiar toate ingredientele, Inlocuiti frica de nereusita cu dorinta de a savura ceva unic.

Fiind un preparat preponderant verde este recomandat pentru masa de seara pana in ora 18,00.

Va doresc multa creativitate si preparate pe masura.

P.S. Va propun cateva provocari:

*Omleta cu frunze de gulii

*Tarta cu gulii

*Tuspais cu gulii

*Sarmale de post in frunze de gulii

*Gulii umplute, desavarsite la cuptor

*Gulii gratinate

*Tocana din gulii cu creveti si smantana de cocos

*Praz umplut cu crema din gulie, brocoli, telina si masline

*genunchi de pui cu sos de gulii

*clatite cu dulceata de gulii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: