Mai simplu spus, mergem la super market sau la un magazin specializat!? Cum inca mai exista magazine fizice specializate, de nisa, unde pe langa bucuria de a simti produsele poti avea sansa sa gasesti o persoana cu experienta si chiar expertiza, cu care sa poti lega o comunicare consistenta, va invit sa cautati si sa vizitati, cat vor mai exista, aceste mici magazine.
Desigur salam se gaseste la orice super market dar …m-am intrebat de multe ori de ce totusi mezelarii nostri nu incearca sa ofere si specialitati mai rafinate (raportat la rafinamentul german). Oare lipsa chefului de a educa piata lipseste sau ne rezumam strict la cati bani ies. Chiar si in hala de carne de la Obor, daca nu ai deja un furnizor de suflet, risti sa fii agresat verbal daca doresti ceva mai altfel fasonat… sau primavara zeci de producatori de rasaduri incearca sa vanda toti aceleasi plante… am o lista cu cel putin 20 plante pe care nu le ofera nimeni…
Dar m-as limita la domeniul meu, materiale pentru craft.
Pentru a continua in portativul celor mentionate pana acum va ofer cateva exemple:
- Buna ziua, aveti plastilina? …Ce fel de plastilina? Pentru gradinita…. ca am luat de la super market si mi-a spus doamna ca nu sunt bune ( si imi arata o fotografie cu batoane de coca( dough) uscate din care iesise sarea si cristalizase). Incerc o prezentare a familiei de paste pentru modelat si caracteristicile lor, dar cu un succes restrans. Concluzia finala… ce conteaza important e sa stea copilul linistit?!!?
- Buna ziua, aveti culori?…Ce fel de culori? Pentru gradinita… ca am luat de la super market si nu sunt bune pentru ca sunt uscate …A deci doriti vopsele pentru pictura nu creioane colorate. Incerc o prezentare a familiilor tempera,acrilice,ulei dar cu un succes restrans. Concluzia sa nu se murdareasca copilul pe haine?!
- Buna ziua, aveti lipici? Pentru gradinita intreb… Da. Invit cientul la raftul cu zeci de adezivi si intreb din care…. Pauza…Din acela pentru gradinita.
Si exemplele pot continua. Mergem la baba din colt, la doctorul generalist de familie sau consultam pe cineva in masura sa ne lumineze. Doresc sa aduc in atentie faptul ca un procent ingrijorator de parinti aleg sa stie ca o buna parte din timp, copilul este, acolo undeva,( undeva unde in clasa a 4 a doamna afirma despre copii ca nu au trecut simularea pentru ca nu stiu sa citeasca, facand deliciul parintilor care se amuza copios) unde nu mai e cazul sa se dea lectii pentru acasa pentru ca acestea ar insemna aportul parintilor, ce atata matematica, ce conteaza daca stie un adolescent cine a fost Brancusi sau daca in realitate exista vaci monocolore sau pastel. Oricum laptele este de la super market pentru ca vacile polueaza atmosfera si din cand in cand mai da si o molima printre ele. Paradoxal laptele va supravietui vacilor. Cati dintre noi s-au intrebat despre numarul de portocali de pe Terra care asigura productia de sucuri. Imi permit sa fac o diferenta intre suc din portocale si bautura racoritoare cu gust de portocale. Important este sa lasam mostenire copiilor nivelul educatiei noastre. Oare?
Oare chiar credeti ca mama natura va accepta extinctia ca modalitate de conducere a maselor infricosate si infometate. Acum 60 de ani cancerul infantil era aproape de neimaginat iar trupurile celor plecati dintre noi nu ramaneau intacte dupa 7 ani. Regret portativul in care fredonez aceste constatari, insa singura sansa de a oferi copiilor nostri un univers de vedere, nu doar un simplu punct de vedere,daca si pe acela suntem in stare sa-l oferim, este sa ne trezim si sa vedem cum sistemul mondial a anihilat sau mai are putin pana sa reuseasca sa scoata rafinamentul din vocabular. Educatia inseamna rafinarea simturilor, ori asta dauneaza grav sanatatii celor ce promoveaza frica si dezbinarea, spectaculos insa, acestia nefiind in stare sa lege o fraza coerenta.
Unora le place rafinamentul unui plating dintr-un restaurant de lux doar pentru a-si valoriza existenta, nicidecum pentru a intelege ca plating-ul inseamna creativitate, pasiune, si ca orice bun bucatar folosirea unei mirodenii speciale, praf de iubire. Putem citi o carte nu doar pentru a bifa ca citim. Inca exista case cu camera de lectura dar, trist, monovolumele din blocurile actuale nu prea mai lasa loc unui raft pentru carti.
Ma rog zilnic sa nu vina vremea cand nu va mai exista electricitate deloc. Fara masini de lux, fara mobile, fara reclame luminoase, fara spitale cu roboti… Ma intreb cat de pregatiti suntem pentru a regasi calea de a ne rafina simturile, pentru a intelege ce se intampla in jurul nostru, cata ura, minciuna si dezimformare se promoveaza pe toate caile.
Indiferent de calea pe care dorim sa o abordam pentru a ne rafina simturile baza este o comunicare relationala. Inca un mare regret, in zilele actuale, majoritar, asistam la o comunicare reactionala bazata pe ura, violenta, razbunare.
Va invit, pana la urmatorul gand, macar sa va imaginati, daca nu chiar practic sa:
- preparati un orez cu 101 condimente.
- puneti intr-un bol boabe de fasole si cocentrati-va sa scoateti cu degetele de la o mana un numar exact, prestabilit, de boabe ( mai mare de cinci).
- luati o foaie A4 de hartie si decupati, fara sa trasati, cat mai exact, un cerc.
- masurati distanta de la balcon pana la pamant folosind un termometru.
- cu ochii inchisi, sa deschideti o carte si sa puneti degetul aratator pe un cuvant care incepe cu o anumita litera, prestabilita.
- sa folositi seara, inainte de culcare, cateva minute pentru a trece in revista faptele benefice din acea zi.
- Multumiti, dimineata si seara, pentru ziua pe care ati primi-o in dar.
Va multumesc pentru rabdarea cu care ati parcurs acest articol si va doresc ca macar o idee sa rezoneze cu sufletul dumneavoastra. Sa va fie cu folos!